Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Crònica de l’ICO-WHO Symposium 2014

 In ICO-WHO
[enllaç als vídeos de les conferències]

El passat 18 de juliol va tenir lloc a la sala d’actes «Pau Viladiu» de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, la segona edició dels simposis organitzats per l’ICO i l’Organització Mundial de la Salut sobre control del tabaquisme. Enguany, el tema del simposi eren les cigarretes electròniques i els reptes que la seva introducció en el mercat representen per al control del tabaquisme. El simposi va ser inaugurat pel President de l’ICO, Dr. Josep Maria Vilà, amb la participació del Dr. Fernando Rivas de l’Organització Mèdica Col·legial, la Dra. Elena Andradas, Subdirectora de Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat i el Dr. Antoni Mateu, Secretari de Salut de la Generalitat de Catalunya. El simposi va tenir una gran assistència a la sala (104 persones, 87 d’Espanya i la resta d’altres 12 països) i, gràcies a la retransmissió en directe per internet, per 147 persones més de 19 països.

 

En primer lloc, el Prof. Simon Chapman, de la Universitat de Sidney, connectat des de casa seva en aquesta ciutat australiana per vídeo-conferència, va revisar les evidències sobre la proclamada benignitat de les cigarretes electròniques, l’impacte real de la reducció del consum com a estratègia de reducció de danys i les evidències primerenques sobre l’efecte iniciàtic de les cigarretes electròniques en el consum de tàbac dels joves. A la segona conferència, la Dra. Martina Pötschke-Langer, del Centre de Recerca en Càncer d’Alemanya, va revisar diferents aspectes de la composició dels líquids utilitzats en les cigarretes electròniques i els seus efectes coneguts sobre la salut, així com del seu aspecte adreçat actualment cap a un públic jove. Va remarcar la necessitat d’una regulació efectiva de la seva composició i etiquetatge, que hauria de prevenir fer aquests productes atractius als joves. El Dr. Esteve Fernández, de l’Institut Català d’Oncologia, va presentar resultats de dos estudis pioners sobre l’exposició passiva de no fumadors a les emissions de les cigarretes electròniques en dos ambients reduïts i molt comuns, com són les llars i els vehicles. Els estudis confirmen que en aquests espais les cigarretes electròniques emeten material particulat i nicotina a l’ambient, i que aquesta nicotina és inhalada i metabolitzada pels no fumadors exposats passivament.

La Dra. Marisa de Andrade, de la Universitat d’Sterling, va presentar una revisió sistemàtica sobre la cobertura mediàtica de les cigarretes electròniques i de la seva presència en les xarxes socials, que causa un impacte negatiu sobre els guanys en salut pública, en termes de renovada pressió sobre els joves, soscava les polítiques de control del tabaquisme (la publicitat d’aquests productes és també publicitat del tabac tradicional, pel seu similar aspecte) i posa en perill el propi Conveni Marc de Control del Tabac ja que la indústria del tabac ha entrat en el mercat de les cigarretes electròniques i les promociona amb una estratègia de reducció de danys per captar suports des del propi àmbit de la salut pública. El Dr. Francisco Rodríguez Lozano, del Comité Nacional de Prevención del Tabaquismo y la European Network for SMoking Prevention, va donar una ampla visió de la Directiva Europea del Tabac i Productes Relacionats, amb especial èmfasi en les cigarretes electròniques: com la Directiva es va obrir a aquests productes, què contempla la directiva, i quines implicacions té per als estats membres. Per il·lustrar tot això, va fer servir l’exemple d’Espanya, on els legisladors no han tingut en compte la Directiva i l’experiència prèvia en el recent canvi de la llei espanyola del tabac que des del mes de març prohibeix l’ús de cigarretes electròniques en centres sanitaris, educatius i de les administracions, però exclou tot el sector de l’hospitalitat i regula només tímidament la publicitat.

La taula rodona final amb tots els ponents, moderada pel Dr. Joan R. Villalbí, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, va servir per concloure sobre la importància de protegir els joves i els no fumadors del màrqueting de les cigarretes electròniques (amb moltes marques ja en mans de la indústria del tabac), la urgència de l’aplicació de les regulacions europees, la necessitat de mantenir un principi de precaució respecte a la seva utilització per a la reducció i l’abandonament del consum de tabac, donada la manca d’evidències suficients, i la necessitat també d’estudis ben dissenyats i independents sobre les seves conseqüències sobre la salut. Tàrsila Ferro, directora de cures del’ICO, va cloure el Simposi encoratjant els participants a continuar en l’esforç per al control del tabaquisme i agraint l’àmplia participació.

 

El lloc web del Simposi (www.icowhosymposia.net) inclourà properament els resums i els vídeos enregistrats de cada ponència, així com les diapositives de les presentacions i un ample reportatge fotogràfic.

 

Text: Esteve Fernández

Fotos: Antoni G. Baena i Lupe Merino. Composicions: Esteve Fernández

 

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search