Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

I Jornada d’Infermeria en Tabaquisme “On estem i cap a on anem?”

 In Activitats, Formació

El passat 6 de juny va tenir lloc la I Jornada en Tabaquisme organitzada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i la Societat Catalana de Prevenció i Tractament del Tabaquisme (SCATT), on més de 180 persones van participar.


La Jornada va començar amb la benvinguda de les presidentes les dues entitats organitzadores, Sra. Núria Cuxart Ainaud (CCIIC) i la Sra. Àngela Martínez Picó (SCATT), Posteriorment, la Dra. Carmen Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va iniciar l’acte donant en valor de com les infermeres som agents de salut que de forma transversal actuem en totes les etapes de la vida generant intervencions pel control efectiu del tabac. I com les infermeres en col·laboració de la resta de professionals poden contribuir a disminuir la càrrega de malaltia i mortalitat associada al tabaquisme.

Posteriorment, la Dra. Maria José Duaso va presentar la situació i evolució del tabaquisme en l’àmbit internacional i com les infermeres hem participat donant suport al Tractat Marc pel Control del Tabaquisme. Es va destacar com alguns aspectes a millorar són la formació durant el grau, la recerca infermera de qualitat en intervencions per deixar de fumar i la sistematització de les intervencions per part del col·lectiu. Posteriorment, la Dra. Cristina Martínez Martínez, en qualitat de coordinadora del grup de treball del CCIIC, va presentar les iniciatives desenvolupades des del 2015 per tal de visibilitzar i donar veu a les infermeres que treballen en la prevenció i control del tabac, i fomentar l’interès en relació a aquest tema entre el col·lectiu infermer (incloure presentació- aquí).

A la taula, «Rols infermers en l’atenció del tabaquisme» es van presentar tres actuacions d’èxit on les infermeres treballen. Primer, la Dra. Cristina Martínez Bueno va explicar com les llevadores a Catalunya realitzen actuacions en el marc de l’atenció reproductiva; seguidament, es va presentar quin és el rol de la infermera en l’àmbit escolar a càrrec de la Sra. Engràcia Soler Pardo i finalment, dos infermers, el Sr. Ramón Lopez Olivares i la Sra. Beatriz Armenteros López, van destacar el repte que suposa promoure espais sense fum i fomentar l’abandonament al tabac entre els interns de les presons, on la prevalença de consum es troba al voltant del 80%.

Durant les presentacions orals quatre ponents van reportar les seves experiències per introduir intervencions pel control de tabac. Els resums d’aquestes comunicacions estaran disponibles al número de setembre de la Revista Àgora. Així mateix, 17 pòsters d’experiència d’actuació en infermeria i tabac es van presentar durant el breu recés.

La Jornada va concloure amb una taula debat on tres gestors, la Sra. Isabel Andrés Martínez (Hospital Germans Trias i Pujol), la Sra. Maria del Mar Isnard (ICS) i el Sr. Àngel Vidal Milla (Institut Català d’Oncologia- ICO) van debatre amb el moderadors, Dr. Esteve Fernández (ICO) i el Sr. Albert Tort (COIB) sobre com sistematitzar les intervencions pel control del tabac als serveis assistencials. Entre les accions suggerides es va recomanar introduir l’atenció al tabac en la cartera de serveis dels hospitals de forma que s’inclogui com a prestació del contracte servei. També es va suggerir fomentar la participació dels professionals a través dels objectius professionals, i en l’àmbit comunitari treballar per la coordinació de les intervencions entre l’atenció primària i hospitalària, així com fomentar que la infermera participi amb altres entitats comunitàries per arribar al màxim de població pel correcte control del tabac

Cristina Martínez, PhD

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search