Vols deixar de fumar?

 In Tractament

Per què fumem?

[post en castellà al blog «Mejor sin Cáncer»]

La iniciació al consum de tabac es produeix habitualment durant l’adolescència o la preadolescència. En els joves existeixen diferents factors que porten a començar aquest consum: el desig de noves experiències, la pressió social dels amics, el desig de semblar gran, el “glamour” o bé la rebel·lia que sembla significar, entre d’altres. Un cop iniciat, el consum esporàdic ràpidament es converteix en un consum habitual per la potent acció addictiva de la nicotina. Aquesta substància actua principalment sobre el sistema dopaminèrgic cerebral que regula les sensacions de plaer i recompensa i genera la necessitat del fumador de seguir fumant. Aquest consum s’acaba associant a factors de context (p.ex. llocs concrets), o psicològics (p.ex. situacions d’estrès, ansietat, tristesa, oci, etc.). Al final, en el consum influeixen diversos factors biològics, socials, ambientals i personals.

Els efectes del tabac

Actualment és de sobres conegut que fumar és dolent per a la salut però potser és menys coneguda la magnitud d’aquest dany. Fumar és el factor de risc de mort prematura més important al món, molt per davant d’altres factors com el consum de drogues il·lícites, el consum d’alcohol, els accidents, les guerres o altres factors com la hipertensió, l’obesitat, etc. Fumar produeix principalment càncer i malalties coronàries i pulmonars però també altres 30 problemes més de salut, com ara un major risc d’infeccions, de diabetis, d’infertilitat, d’impotència, de mort sobtada del lactant i baix pes al néixer dels nadons, o danys en el fetus de les dones embarassades.

Les cigarretes contenen almenys 69 substàncies carcinògenes i se sap que el 80% dels casos de càncer de pulmó estan provocats pel tabac. Així mateix, el 80-90% dels casos de càncer de cap, coll i gola estan relacionats amb aquest consum. No hi ha cap nivell de consum que es consideri segur. Així doncs, fumar 10 o menys cigarretes al dia està associat a un increment de càncer de pulmó de 20 vegades.

No podem oblidar que molts d’aquests efectes també poden produir-se per l’exposició dels no fumadors al fum ambiental del tabac. Aquesta exposició pot produir, en el cas dels nens, mort sobtada, baix pes en néixer, infeccions de l’oïda i problemes respiratoris. Sabem que el 80% dels nens que acudeixen a l’hospital per asma o problemes respiratoris estan exposats al fum ambiental del tabac.

Vols deixar de fumar?

Contestar afirmativament a aquesta pregunta és un pas important i no sempre fàcil. Deixar de fumar és un procés que transcorre per moltes etapes fins a aconseguir-ho definitivament, des del moment en què hom es planteja deixar de fumar, es prepara per a aquest objectiu, passa a l’acció i es manté sense fumar. Dins d’aquest procés es troben les recaigudes. Les recaigudes són freqüents en les persones que intenten deixar de fumar. S’estima que fins que una persona deixa de fumar definitivament passa per tres o més recaigudes prèvies. Això no ha de frustrar en excés i tampoc ha de ser motiu per deixar de fer futurs intents, al contrari, hem de pensar per què ha ocorregut a fi de prevenir recaigudes i anar més preparats en futurs intents.

Mai és tard per deixar de fumar. Des del primer moment en que deixem de fumar el cos es recupera progressivament del dany produït pel tabac, àdhuc si ja es pateixen malalties relacionades amb el tabac. Així, a partir de les dues setmanes sense fumar millora la funció pulmonar, a l’any el risc de malaltia coronària es redueix a la meitat, als cinc anys el risc de patir molts tipus de càncer disminueix a la meitat, etc.

Cadascú té les seves raons que l’empenyen i animen a començar aquest procés. En algunes persones pot ser per donar bon exemple i protegir a fills i néts, per millorar el rendiment esportiu, per millorar malalties preexistents, etc. Si fumes, ¿quins serien els teus propis motius per deixar-ho?.

Com puc deixar de fumar?

La millor opció és demanar ajuda a un professional de la salut. Pots deixar de fumar sense ajuda, «a pèl», però s’estima que d’aquesta manera és més complicat deixar-ho.
Existeixen tractaments que han demostrat ser efectius i que incrementen les possibilitats d’èxit. Quant més intensiva (més temps d’intervenció, més seguiment) sigui la intervenció més efectivitat. D’altra banda, l’efectivitat no varia segons si aquesta intervenció és individual o en grup.

Les intervencions poden ser de tipus psicològic o farmacològic, i la combinació d’aquestes augmenta les probabilitats d’èxit. Els tractaments psicològics se centren en abordatges de tipus conductual i motivacional, en els que per exemple s’analitzen les raons i barreres per deixar de fumar, es detecten situacions de risc de recaiguda, s’entrenen tècniques d’afrontament envers l’estrès i les ganes de fumar, autocontrol i relaxació, s’entrenen habilitats de prevenció de recaigudes, etc. D’altra banda, els tractaments farmacològics aprovats amb indicació per deixar de fumar són la teràpia substitutiva amb nicotina (pegats, xiclets i comprimits de nicotina), el bupropió i la vareniclina, aquests dos últims amb recepta i seguiment mèdic.

Puc provar altres mètodes?

A través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials s’anuncien mètodes diversos per deixar de fumar. Només les intervencions esmentades anteriorment tenen eficàcia científicament provada. Hi ha altres mètodes molt populars com la hipnosi o l’acupuntura que no han demostrat la seva eficàcia. En tot cas, és recomanable utilitzar els mètodes provats en lloc de triar-ne d’altres de molt dubtosa utilitat com el làser, el reiki, la fitoteràpia o la homeopatia.

Deixar de fumar és una de les millors decisions que pots prendre per a millorar la teva qualitat de vida!.

Montse Ballbè, és doctora en psicologia. Unitat de Control del Tabac. ICO.

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search