Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

VII JORNADA DE TABAQUISME, Lleida

 In Formació

El passat divendres dia 23 de març es va celebrar una nova edició de les jornades que cada any s’organitzen des de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria de Lleida juntament amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

L’organitzador principal, el psicòleg Sisco Abella junt amb els seus col·laboradors, varen proposar per aquesta edició centrar la jornada en aspectes al voltant de la intervenció clínica del tabaquisme.

Abans de començar amb els aspectes clínics el Dr. Esteve Saltó va posar de relleu els avenços en el control dels espais sense fum gràcies a la nova llei (Llei 42/2010), que en general ha aconseguit un molt bon compliment a Catalunya, (en llocs de treball, bars i restaurants) tot i que on més dificultats s’estan trobant és als hospitals. Respecte a la prevalença de fumadors a Catalunya, aquesta està estabilitzada des de l’última enquesta de 2004.

Les qüestions clíniques es van desenvolupar en les següents ponències, quatre de les quals incidien en diferents especialitats mèdiques: pneumologia (Dr. José Carreras), cardiologia (Dr. Carles Fontanals), psiquiatria (Dr. Antoni Gual) i obstetrícia (Dra. Elena Castellanos). En aquestes especialitats mèdiques els efectes perjudicials del tabac sobre la salut són científicament molt evidents i deixar de fumar no només té un efecte preventiu si no de millorar el pronòstic de la malaltia orevertir els efectes perjudicials del tabac. Encara que aquest acúmul d’evidències podria suggerir el contrari, la intervenció sobre el consum de tabac és encara molt insuficient per part dels professionals d’aquestes especialitats, igual que en d’altres, on encara queden falses creences per trencar. Es va incidir també en la importància de l’abordatge psicològic i la seguretat i importància de l’abordatge farmacològic amb medicacions de primera línia per deixar de fumar.

La darrera ponència (Sra. Pilar Roig) va adreçar un punt essencial en l’abordatge del tabaquisme com a addicció: la motivació pel pacient per deixar de fumar i el treball del professional davant l’ambivalència del pacient enfront el seu consum. Es tracta d’un camí de treball més o menys llarg que persegueix que sigui el pacient mateix qui acabi decidint per les seves pròpies raons començar el procés de deixar de fumar.

Fins l’any vinent!

.

Montse Ballbè. Unitat de Control del Tabaquisme, ICO-IDIBELL

Recommended Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search