Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

IV ICO-WHO Simposi en control del tabac “Bridging the gap between research and policies in tobacco control”

 In Activities, ICO-WHO

El passat 3 de decembre es va celebrar a la Sala Pau Viladiu el IV ICO-WHO Symposia en control del tabac “Bridging the gap between research and policies in tobacco control” a mans de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia. L’edició d’enguany va comptar amb més de inscrits que en les edicions anteriors.

El simposi va comptar amb el Dr. Geoffrey T. Fong (University of Waterloo) per la conferència inagural que va versar sobre l’importància d’avançar, evaluar i defensar les politiques en control del tabac a través de la recerca. El ponent va concloure que les intervencions a nivell poblacional són clau per fer front a l’epidèmia del tabaquisme, que el Conveni Marc pel Control del Tabac és una eina útil per aquest fi sempre i quan s’implementi completament i, finalment, que l’evaluació de l’impacte de les polítiques implementades fins ara demostra que s’han d’implementar politiques més contundents i és essencial per poder avançar en aquest camp.

El segon ponent, el Dr. Angel López Nicolás de la Universitat Politècnica de Cartagena, va parlar sobre el resultat de la recerca efectuada sobre la taxació dels productes del tabac. La ponència va elaborar un diagnòstic de quin és el problema principal de les polítiques de taxació senyalant que un dels problemes està en les diferències de preu entre les cigarretes i el tabac de liar i la manca de convergència en el preu entre països de la Unió Europea. Afortunadament, però, la conferència no va acabar aquí i el ponent va oferir a l’audiència algunes possibles sol·lucions al problema. Primer, reforçar la quatitat mínima dels impostos proposats per la nova Directiva sobre Impostos del Tabac i, segon, els Estats Membres de la Unió Europea haurien de millorar aquestes reformes mitjançant l’ús de majors llindars mínims en les seves polítiques internes.

Després, la Dra. Ute Mons del German Center for Cancer Research ens va parlar sobre l’impacte de la recerca sobre la publicitat, la promoció i el patrocini dels productes del tabac pel control del tabac. La ponent va concloure que els efectes de la publicitat són complexos i multi- dimensionals, que és dificil establir grups de control, que alguns dels efectes tenen un efecte indirecte o a llarg-termini. A més, va enfatizar el fet que un únic mètode o disseny d’estudi no pot proveir tota l’vidència nenecessaria sobre la inferència causal dels efectes de la publicitat i l’efectivitat d’aquesta i, per últim, que és necessari obtenir un cos d’evidència suficient a través de múltiples mètodes o dissenys.

A la tarda, el Dr. Constantine Vardavas de la Hellenic Cancer Society va parlar sobre la recerca en cigarretes electròniques i les legislacions nacionals i de la UE. La seva presentació va versa sobre l’epidemiologia del consum de cigarretes electròniques i altres productes de combustió de nicotina i sobre la legislació continguda en la Directiva de Productes del Tabac.

A continuació, la Dra. Xisca Sureda de la Universidad de Alcalá, ens va parlar sobre el rol del investigadors en la promoció de politiques del tabac. Els seus consells, des de l’experiència, són que els investigadors han de pensar en projectes de rellevància per les polítiques del tabac, han d’estar preparats per ensenyar les dades i l’evidència disponibles en el moment oportú i finalment, han d’estar sempre accessibles pels mitjans de la informació, el polítics i les parts interessades.

El simposi va continuar amb una taula rodona entre estudiants de doctorat i els ponents de la conferència amb preguntes mutues per apendre els uns dels altres. Finalment, el Dr. Esteve Fernàndez, President del ICO-WHO Simposi, i l’Anna Clopès, Directora General de l’Institut Català d’Oncologia van concloure el simposi amb unes observacions finals.

Ariadna Feliu

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search