Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Un any més: jornada de tabaquisme a Lleida

 In Formació

Un any més, des de la Xarxa d’Hospitals sense Fum, no ens vàrem voler perdre la jornada de tabaquisme que organitza el Sisco Abella i el seu equip. Amb una temàtica concreta per a cada any, aquesta jornada sempre ens aporta coneixements de qualitat de part de bons oradors. I aquesta ha estat la novena! Així el 29 de març ens vàrem aplegar prop de 100 persones a la Jornada convocada amb el títol «De la recerca a la consulta: els beneficis pel pacient».

Enguany la jornada s’ha centrat en la recerca en tabaquisme en el nostre territori i com aquesta recerca repercuteix en la intervenció dels fumadors . Com ens va dir l’Esteve Fernández, de l’Institut Català d’Oncologia, en els darrers 10 anys s’ha fet molta recerca a Espanya en diferents aspectes del tabaquisme de manera multidisciplinària però cal no oblidar la importància de publicar tota la recerca que es fa i que aquesta sigui cada vegada més, millor i més transversal.

Per a il·lustrar aquesta recerca i la seva incidència directa en la pràctica clínica, durant la jornada es varen exposar diverses experiències aplicades a diferent àmbits. En aquesta primera taula moderada per l’Antoni Calvo, director del programa social del COMB, l’Amparo Valdivieso, infermera d’Atenció Primària del Camp de Tarragona, ens va explicar l’experiència d’una intervenció infermera en estudiants d’ESO de 29 escoles del Camp de Tarragona. La intervenció abordava diferents aspectes del tabaquisme, com la publicitat, les conseqüències per a la salut, l’addicció, com dir no a oferiments per part d’amics, informació als pares, etc. Aquesta intervenció va acabar assolint un 20% de reducció en la prevalença de tabaquisme en les escoles en les que es va intervenir enfront a les que no es va intervenir. L’Amparo ens va anunciar també una propera aplicació per mòbil per adolescents, la “Tobb Stop”.

Molt relacionat amb la pràctica clínica diària amb els pacients fumadors, en Jorge Moya de la Universitat de Lleida ens va parlar de la informació de l’edat pulmonar com una estratègia de motivació útil en els nostres pacients fumadors. Hi ha pocs estudis que avaluïn l’efectivitat d’aquesta estratègia en la intervenció en cessació tabàquica. Des de la Universitat de Lleida es va fer un estudi que va corroborar aquesta efectivitat, però compte, només és efectiu si aquesta dada va acompanyada d’una bona explicació sobre els efectes positius en aquesta dada si el pacient deixés de fumar!

La segona taula, moderada per en Lluís Franco, professor de la Universitat de Lleida, ens va introduir tres ponències. En la primera, l’Ana Maria Gómez-Quintero, infermera de l’ABS del turó de la Peira, ens va presentar una guia sobre la intervenció en tabaquisme en grup. La guia, elaborada des del Programa d’Atenció Primària sense Fum, es basa en un abordatge cognitivoconductual, amb grups tancats, estructurat en 6-8 sessions i un seguiment de fins als 12 mesos presencial o telefònic. Aquest programa compta també amb una aplicació comuna d’introducció de dades i de ben segur serà de gran ajuda en les consultes de la Xarxa d’ABS.

Actualment no podem donar l’esquena a les noves tecnologies, i per aquest motiu en Josep Maria Suelves de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ens va oferir una interessant visió de les TIC com un complement de la intervenció preventiva i terapèutica, en aquest cas concret del tabaquisme. Per altra banda, ens va oferir una visió de com el comportament de les persones a la xarxa és un reflex dels fenòmens socials. En el cas del tabaquisme ens va oferir l’exemple de les cigarretes electròniques, i com el contingut a la xarxa ha augmentat segons l’interès de la gent, i com el contingut que hi podem trobar és conseqüència directa del que fem tots, tant des de la població, les institucions, com el govern i d’altres (posicionaments d’institucions, lleis, etc.).

Finalment, no es va oblidar una població molt vulnerable però que difícilment ens podrà demanar ajuda, com són els nadons i els nens més petits. La Lupe Ortega de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ens va alertar dels nivells preocupants d’exposició al fum ambiental en els nadons de pares fumadors, segons dades extretes de l’estudi BIBE que ha liderat. És en aquesta línia que ha pres importància el programa Infància sense Fum per a ajudar als pares a augmentar el seu coneixement sobre els efectes perjudicials del fum ambiental, com evitar aquesta exposició en els nadons i nens, intentar modificar les seves actituds envers el tabaquisme i finalment, promoure que deixin de fumar.

Cinc hores de jornada molt ben aprofitades tot esperant ja l’any vinent, que segons va revelar el Sisco, ja estan preparant! I és que no serà per menys, l’any vinent estaran d’aniversari, ja que serà se celebrarà la desena jornada!

Fins l’any vinent,

Montse Ballbè, @monts_5
Unitat de Control del Tabac, Intitut Català d’Oncologia
 
 
Recommended Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search