Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

ICO-WHO Symposia

 In ICO-WHO

L’èxit del fracàs del «model espanyol»

El passat 5 de juliol de 2012 es van aplegar en aquest Simposi internacional, co-organitzat per l’ICO i l’OMS, un centenar d’assistents i una vintena de ponents de diferents països. El primer ICO-WHO Symposium s’ha dedicat a analitzar l’experiència espanyola i la d’altres països que havien aplicat lleis d’espais sense fum parcials o bé que han tingut processos regressius amb l’establiment d’excepcions a lleis inicialment completes.

El Simposi va ser inaugurat pel Dr. Josep M. Borràs, responsable del Pla Director d’Oncologia de Catalunya en representació del Conseller de Salut, el Dr. Josep M. Vilà, President de l’ICO i el Dr. Armando Peruga, coordinador de la Iniciativa Lliure de Tabac de l’OMS.

En la conferènciad’obertura, la Dra. Kristina Mauer-Stender, de l’Oficina OMS-EURO, va presentar l’actual estat de l’epidèmia de tabaquisme a la regió europea (53 estats més enllà de la vella Europa com molt bé ens va recordar) i quin és el desenvolupament de la legislació d’espais sense fum d’acord amb el Conveni Marc de l’OMS. 

El que cal destacar de les taules

  • La primera taula va servir per presentar el procés seguit a Espanya per canviar la llei, d’una llei parcial a una completa, gràcies a l’evidència que van aportar els científics, el moviment ciutadà i el compromís de les administracions. 
  • La segona taula va adreçar la influència que l’antic “model espanyol” ha tingut en diversos països europeus i llatinoamericans i com s’ha tractat d’interrompre la seva disseminació des d’organitzacions internacionals. 
  • A la tercera taula es van presentar altres mesures de control del tabac, primer l’exemple de les llacunes en els impostos del tabac a Espanya i després l’estudi de reactivitat del consum de tabac als increments de preus a diferents països europeus. A la quarta i darrera taula, es van posar de manifest les llums i ombres –més ombres que llums realment—en l’actual desenvolupament de les lleis d’espais sense fum, amb els exemples d’estancament de Polònia i Portugal, i la regressió soferta als Països Baixos. 
  • En la conferència de clausura, el Dr. Armando Peruga de la Iniciativa Lliure de Tabac de l’OMS, va caracteritzar l’antic “model espanyol” com a un dels més clars exemples d’interferència de la indústria del tabac en el desenvolupament del Conveni Marc de l’OMS del Control del Tabac.

El Dr. Esteve Fernández, president del Simposi, va remarcar en la cloenda que l’antic “model espanyol” ha quedat superat i que en aquests moments el “model espanyol” és sinònim de la capacitat dels estats de superar les pressions de la indústria tabaquera. La primera llei parcial espanyola (el vell “model espanyol”) va ser utilitzada per la indústria tabaquera, en alguns casos amb èxit, per minar la legislació d’espais sense fum en diferents països europeus i llatinoamericans, en contra de l’article 8 del Conveni Marc de l’OMS. Les lleis d’espais sense fum són una estratègia important, sense descuidar el desenvolupament de polítiques fiscals adequades per a tots els productes del tabac i en tots els països, sobretot quan comparteixen fronteres, com s’ha comprovat en el cas d’Espanya. 

Finalment, malgrat els avenços realitzats, és molt important que no se’n produeixin regressions de les legislacions d’espais sense fum, com ha passat recentment als Països Baixos o com podria ocórrer a Espanya amb la proposta del macrocomplexe de joc que amenaça l’actual lleicom se’n van fer ressò els mitjans convidats al Simposi.

 

Esteve Fernández. Unitat de Control del Tabaquisme. ICO-IDIBELL

Recommended Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search