Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Formació en salut mental i tabac: un repte de la Xarxa

 In Formació, Salut Mental, Tractament, XCHsF

Els dies 21 de novembre i 5 de desembre de 2014 hem portat a terme dues edicions del curs de formació sobre “Abordatge en l’atenció al pacient fumador amb trastorn mental”. Ens va sorprendre gratament l’interès  que aquest tema va generar, amb moltes més inscripcions que places. Per això, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum va haver d’obrir una segona edició del curs. Entre les dues edicions van participar-hi 50 professionals, tots ells i elles treballadors de diferents centres públics d’arreu de Catalunya: la majoria era personal d’infermeria, alguns psicòlegs i un parell  de metges, i d’hospitals que ja participen en la Xarxa i en el seu Grup de Treball sobre “Salut Mental i Tabac”. Tot i això, segurament cal plantejar-se la possibilitat, o diguem necessitat, d’ integrar centres que encara no en formen part.

Si bé l’objectiu del curs era formar a aquests professionals per tal de poder portar a terme programes de deshabituació de tabac en pacients psiquiàtrics, es va intentar que el curs anés més enllà d’oferir coneixements teòrics que es poden trobar a les guies o a la xarxa i poder treballar aspectes pràctics. Això va permetre un intercanvi d’experiències de cóm afrontar en el dia a dia el tema del tabaquisme a les unitats d’ingrés de pacients psiquiàtrics. Aquesta part va ser molt interessant per tots nosaltres, alumnes i professores, i el que va quedar clar és que  el més eficaç no són els registres, ni les actuacions coercitives,  sinó la cohesió i el bon maneig de la relació terapèutica entre pacient i professional.

Les unitats d’hospitalització on millor funciona la prohibició de fumar són aquelles en les quals tot l’equip, tant mèdic com d’infermeria, treballa cohesionat i compartint els objectius, donant les mateixes pautes i aplicant els mateixos criteris sense ni una sola fissura i amb supervisió continuada.

Estem convençudes que aquests cursos, junt amb les activitats del Grup de Treball i de la pròpia Xarxa, contribueixen sens dubte a millorar l’abordatge i el maneig dels tabaquisme en els dispositius de salut mental de Catalunya.

Antònia Raich, Althaia-Xarxa Assistencial de Manresa & Silvia Mondon, Hospital Clínic de Barcelona

 

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search