Crònica del Congrés SRNT 2016 a Chicago

 In Mental Health, Projectes

Del 2 al 5 de març ha tingut lloc a Chicago la 22a. Reunió Científica de la Society for Research on Nicotine & Tobacco (SRNT), a la qual hem pogut assistir amb d’altres col·legues: els doctors Eugeni Bruguera i Julio Bobes (per la part psiquiàtrica, a més de nosaltres dues) i els doctors Carlos Jiménez i Juan Antonio Riesco (per la part pneumològica).

L’experiència ha resultat molt interessant per diversos aspectes: primer pel privilegi de poder assistir a un congrés internacional exclusivament sobre tabac, el fer-ho en una ciutat tan interessant com és Chicago, el poder compartir-ho in situ amb uns excel·lents professionals i companys i el constatar, una vegada més, la bona feina que es fa des del nostre àmbit!. Dit això volíem compartir amb vosaltres alguns dels temes que ens van resultar més interessants i novedosos.

Es varen presentar els primers resultats sobre l’estudi EAGLES (Evaluating Adverse Events in a Global Smoking Cessation Study) patrocinat per Pfizer en el qual hem participat com investigadores principals. Heus ací un tastet:

  • La seguretat de la vareniclina i del bupropió, pel que fa a possibles efectes adversos neuropsiquiàtrics en població general i també en població psiquiàtrica, va quedar avalada i constatada.
  • I també s’ha demostrat la seva eficàcia: la vareniclina es va mostrar significativament superior en el tractament del tabaquisme tant en població psiquiàtrica com en la no psiquiàtrica en comparació amb el bupropió, els substitutius de nicotina i el placebo.

I volem destacar altres presentacions a les que varem assistir:

En el “Symposium 1. Smoking and psychopathology: mechanisms and treatments”, el Dr. Busch va presentar una intervenció protocol·litzada sobre “Activació conductual” per a pacients fumadors post-infartats i amb ànim depressiu que directament s’adreçava al control de l’anhedònia, símptoma que ha estat molt present en tot el congrés.

A la sessió de pòsters de clínica, vàrem constatar que molts dels pòsters estaven relacionats amb la intervenció en dones embarassades; les cigarretes electròniques, sobre tot a nivell d’anàlisi dels productes que contenen i sobre els intents de ser implementats com a tractament en determinades poblacions com per exemple també les dones embarassades… amb mostres petites i resultats no concloents tant de tractament com de reducció, o bé amb temes d’epidemiologia del seu ús; i l’anhedònia com un símptoma a tenir en compte. Minoritàriament es presentaren pòsters sobre tractament en pacients amb altres addiccions, TDAH, en malats psiquiàtrics en general i algun de cànnabis.

En el “Symposium 10. Addressing tobacco use among individuals with medical and psychiatric conditions” es presentaren intervencions en pacients amb HIV, càncer, embarassades i població psiquiàtrica, amb la presència sempre estimulant de la Dra. Prochaska, que anima els psiquiatres a deixar de banda els mites erronis, intervenir en tabac i veure les conseqüències positives de la cessació.

En la “Paper Session 26. Interaction between alcohol and smoking” es posà de relleu, avalant ja altres estudis americans i europeus, la interrelació de les dues substàncies, el pitjor pronòstic si es seguia consumint alguna d’elles, però també les dificultats de deixar-les simultàniament, quedant de nou avalada la variable de la motivació com a significativa per a la cessació.

Com tots aquests esdeveniments, una part important és veure en “acció” als autors de la bibliografia que llegim i la possibilitat de contactar de prop amb ells i elles. També dir-vos que tot plegat ens esperona i anima a continuar treballant en un tema que ens apassiona. Amb l’excusa que hi segueix havent molta feina a fer, ens segueix obligant a continuar treballant amb rigor i amb exigència científica, com fins ara i sense defallir!

Cristina Pinet i Sílvia Mondon

La Cristina Pinet és psiquiatra de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i Silvia Mondon és psiquiatra de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, i totes dues són membres del “Grup de treball en salut mental i tabac” de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum.

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search