Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Crònica del Congrés SRNT 2016 a Chicago

 In Mental Health, Projectes

Del 2 al 5 de març ha tingut lloc a Chicago la 22a. Reunió Científica de la Society for Research on Nicotine & Tobacco (SRNT), a la qual hem pogut assistir amb d’altres col·legues: els doctors Eugeni Bruguera i Julio Bobes (per la part psiquiàtrica, a més de nosaltres dues) i els doctors Carlos Jiménez i Juan Antonio Riesco (per la part pneumològica).

L’experiència ha resultat molt interessant per diversos aspectes: primer pel privilegi de poder assistir a un congrés internacional exclusivament sobre tabac, el fer-ho en una ciutat tan interessant com és Chicago, el poder compartir-ho in situ amb uns excel·lents professionals i companys i el constatar, una vegada més, la bona feina que es fa des del nostre àmbit!. Dit això volíem compartir amb vosaltres alguns dels temes que ens van resultar més interessants i novedosos.

Es varen presentar els primers resultats sobre l’estudi EAGLES (Evaluating Adverse Events in a Global Smoking Cessation Study) patrocinat per Pfizer en el qual hem participat com investigadores principals. Heus ací un tastet:

  • La seguretat de la vareniclina i del bupropió, pel que fa a possibles efectes adversos neuropsiquiàtrics en població general i també en població psiquiàtrica, va quedar avalada i constatada.
  • I també s’ha demostrat la seva eficàcia: la vareniclina es va mostrar significativament superior en el tractament del tabaquisme tant en població psiquiàtrica com en la no psiquiàtrica en comparació amb el bupropió, els substitutius de nicotina i el placebo.

I volem destacar altres presentacions a les que varem assistir:

En el “Symposium 1. Smoking and psychopathology: mechanisms and treatments”, el Dr. Busch va presentar una intervenció protocol·litzada sobre “Activació conductual” per a pacients fumadors post-infartats i amb ànim depressiu que directament s’adreçava al control de l’anhedònia, símptoma que ha estat molt present en tot el congrés.

A la sessió de pòsters de clínica, vàrem constatar que molts dels pòsters estaven relacionats amb la intervenció en dones embarassades; les cigarretes electròniques, sobre tot a nivell d’anàlisi dels productes que contenen i sobre els intents de ser implementats com a tractament en determinades poblacions com per exemple també les dones embarassades… amb mostres petites i resultats no concloents tant de tractament com de reducció, o bé amb temes d’epidemiologia del seu ús; i l’anhedònia com un símptoma a tenir en compte. Minoritàriament es presentaren pòsters sobre tractament en pacients amb altres addiccions, TDAH, en malats psiquiàtrics en general i algun de cànnabis.

En el “Symposium 10. Addressing tobacco use among individuals with medical and psychiatric conditions” es presentaren intervencions en pacients amb HIV, càncer, embarassades i població psiquiàtrica, amb la presència sempre estimulant de la Dra. Prochaska, que anima els psiquiatres a deixar de banda els mites erronis, intervenir en tabac i veure les conseqüències positives de la cessació.

En la “Paper Session 26. Interaction between alcohol and smoking” es posà de relleu, avalant ja altres estudis americans i europeus, la interrelació de les dues substàncies, el pitjor pronòstic si es seguia consumint alguna d’elles, però també les dificultats de deixar-les simultàniament, quedant de nou avalada la variable de la motivació com a significativa per a la cessació.

Com tots aquests esdeveniments, una part important és veure en “acció” als autors de la bibliografia que llegim i la possibilitat de contactar de prop amb ells i elles. També dir-vos que tot plegat ens esperona i anima a continuar treballant en un tema que ens apassiona. Amb l’excusa que hi segueix havent molta feina a fer, ens segueix obligant a continuar treballant amb rigor i amb exigència científica, com fins ara i sense defallir!

Cristina Pinet i Sílvia Mondon

La Cristina Pinet és psiquiatra de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i Silvia Mondon és psiquiatra de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, i totes dues són membres del “Grup de treball en salut mental i tabac” de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum.

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search