Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

IX Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac

 In Activitats

El passat 15 de febrer va tenir lloc al CaixaForum la IX Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac.

La inauguració i benvinguda de la jornada va anar a càrrec de la presidenta de l’SCATT, Àngela Martínez Picó juntament amb el Secretari de Salut Pública, Joan Guix i Oliver, el president del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, Joan Ramon Villalbí i el director gerent de l’Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon.

Seguidament es va passar a una primera taula-col·loqui sobre “Tabaquisme i centres privatius de llibertat (presons i centres de justícia juvenil)”. En aquesta taula es va parlar al voltant de la intervenció en tabaquisme a diversos dispositius penitenciaris des d’una perspectiva vivencial dels professionals sanitaris que hi intervenen, així com un abordatge històric en aquest àmbit. La taula va estar moderada per la directora del programa de salut penitenciària de la Conselleria de Salut, Elisabet Turú. I les presentacions van ser: L’experiència a Lledoners, La preintervenció com a element d’èxit, L’experiència de Mas Enric, Una visió històrica de l’abordatge del tabaquisme als centres de Justícia Juvenil i La visió de la direcció de centre.

També hi va haver lloc per a l’àmbit esportiu a la taula “L’esport: espai de creixement personal”, on es va parlar sobre el ‘Llegat d’en Johan Cruyff’ de la mà del Dr. Laureano Molins, Cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Clínic i de la presidenta de la Fundació Cruyff, Susila Cruyff. Posteriorment es van exposar les experiències al voltant de l’esport sense fum de la mà de tres clubs de futbol: Futbol Club Barcelona, Girona Futbol Club i Reial Club Deportiu Espanyol. Els participants a la taula van explicar les actuacions que s’han anat incorporant als diversos clubs per tal d’abordar el tabaquisme, informant sobre el punt de control en que es troben en l’actualitat.

Després de la pausa cafè es va presentar la taula “Tabac, més enllà de la salut, salut a totes les polítiques” moderada per la directora del Servei Regional de Barcelona de l’ASPCAT, Cristina Pérez Carbí. Van intervenir l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral i Antigas; el director general de la Fundació Sanitària de Mollet, Jaume Duran; la directora del SAP del Vallès Oriental (ICS), Norma Henríquez i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació al Maresme-Vallès Oriental, Pere Masó.

Posteriorment es van realitzar les presentacions orals amb el lliurament de premis a les millor comunicacions, dues de les quals al voltant de les actuacions als hospitals de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. Victòria Olivé, de l’Hospital Clínic, va parlar sobre els ‘Beneficis de l’abandonament del tabac a l’hospital’ i la campanya La bata, sempre neta i blanca. No em fumis!. I Magalí Andreu, també de l’Hospital Clínic, va parlar sobre un estudi del grup de treball sobre Tabac i Salut Mental de la Xarxa sobre les principals barreres dels professionals de la salut mental: falta de formació, poca priorització del tabac, falta de sensibilització, entre d’altres.

L’última taula de la jornada va tractar sobre “Tabaquisme ambiental i salut maternoinfantil”. El president de la Societat Catalana de Pediatria, Valentí Pineda va donar pas a Marta Chuecos, infermera pediàtrica de l’EAP Canet de Mar, qui va exposar el treball que s’està realitzant des del grup de treball destinat a aquesta temàtica.

Laura Antón

Unitat de Contol del Tabac

Recent Posts
Contacta amb nosaltres

Envia'ns una consulta i et respondre'm el més aviat possible.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search